17 Ocak 2015 Cumartesi

Söz İçin Gerekli Olan Eşyalar




Kız isteme olayı gerçekleştikten ve aileler birbirlerini iyice tanıyıp kaynaştıktan sonra gelin ve damadın rahat bir nefes alması ile söz kesmek için gün kararlaştırılmaktadır. İki tarafında müsait olduğu bir gün söz kesilmesine karar verilerek tüm akraba ve yakın çevre eş, dost, arkadaşlar davet edilmektedir. Söz çiçeği damat tarafından kız evine söz yapılacağı gün getirilmektedir. Genellikle damat gelinin sevdiği çiçekleri bir buket yaptırarak getirmektedir. Son dönemlerin modası olan vazo içindeki güzel kokulu çiçekler de bayanların hoşuna gitmektedir. En çok tercih edilen söz çiçekleri arasında kırmızı gül yer almaktadır.
Her yöre de farklı olarak gerçekleşen söz takma olayın da söz çikolatası da bulunmaktadır. Çikolatalar ağzın tatlanması ve hoş sohbet edilmesi günün güzel geçmesi manası ile kız evine erkek tarafından söz çiçeği ile beraber getirilmektedir.
Heyecanlı olan gelin ve damadın sözünün kesilmesi için aile büyüklerinden biri yüzükleri takmaktadır. Söz tepsisi önemli bir ayrıntı olmak ile birlikte yüzük kutuları ve birbirine kurdele ile bağlanmış gelin ve damadın yüzükleri ve makası içermektedir. Yüzük kutularının kaybedilmesi durumunda söz tepsisine sabitlenmiş olarak da satılan tepsilerden satın alınmaktadır. Şık ve güzel detaylara sahip olan söz tepsisi genellikle gümüş olarak tercih edilmektedir. Birçok çeşidi bulunan bu tepsileri satın almak yerine gelinler annelerinin tepsilerini istemektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder